dissabte, 18 de juny del 2011

CARTELLS


"AIXAFEM EL FAIXISME"
Pere Català 1937
 L'ART CONTRA EL FAIXISME

"LLIBERTAT!!!"
Carles Fontseré 1936
"
CARTELLS DE LA NOSTRA HISTÒRIA AMB MOTIU DE 75è ANIVERSARI DE LA GUERRA
Amagats durant el franquisme. Ocults durant més de 30 anys de dictadura, els cartells van anan sortint a la llum després de la mort del dictador Franco.
Els cartells amb més impacte visual de la Guerra Civil Espanyola, obres testimonis de la nostra història.
Practicament es pot reseguir la història de la Gerra Civil mirant atentament aquestes armes de paper. El cartellisme durant la contesa, va ser l'eina més eficaç i contundent.No hi havia practicament cap racó de Catalunya sense empaperar. Sense telvisió ni cinèma, i amb una població amb un alt percentatge d'alfabetisme, era la via més ràpida per arribar a la gent.

"CATALANS ! VAL MÉS MORIR
DEMPEU QUE VIURE
AGENOLLATS"
José Bardasano 1937
El cartell recull una frase que va tenir un gran ressò durant la Guerra Civil i de la qual és dificil buscar l'origen. S'ha atribuït a Emiliano Zapata i sobretot a Ernesto, Che, Guevara.
En qualsevol cas, anys abans que la pronunciés el Che, la frase tingué un gran ressó després de ser utiltzada per Dolores Ibarrúri, La Pasionaria, en el míting de solidaritat amb el poble espanyol organitzat al velòdrom d'Hivern de París, el 8 de setembre del 1936. La dirigent del Partit Comunista d'Espanya i vicepresidenta de les Corts hi intervingué, junt amb Marcel-lï Domingo, Luis Gimenez de Asúa i altres representants del Front Popular, per demanar ajut al poble francès després de la negativa del seu Govern a vendre armes al Govern espanyol. En aquells moments afirmà: "consciente de lo que nuestra lucha significa, el pueblo español prefiere morir de pie a vivir de rodillas".

FRANCESC  BONAMUSA
Catedràtic d'Hitòria Contemporania
de la Universitat Autònoma de Barcelona.