dimecres, 22 de juny del 2011

CARTELLS AMB HISTÒRIA

"PARE, QUE NO VEIEU QUE ENS MATEN?"
L'autor del cartell és Cristobal Arteche,membre del Sindicat de Dibuixants Profesionals de la Unió General de treballadors (UGT)
El cartell és d'una gran expresivitat. L'obra se centre en la figura d'un pare que, davant la pregunta dels seus fills de per qué hi ha divergencies entre els republicans quan els enemics son els franquistes, no té cap més resposta que la seva mirada trista i perduda. Derrera les figures hi ha una Catalunya destruida.
L'obra es refereix als fets de maig del 1937, que es tencaren amb centenars de morts, un miler llarc de ferits i molts empresonats. És simptomatic que el cartell el patrocinés Esquerra Rapublicana de Catalunya (ERC), la força politica central de Catalunya, que tractà de mantenir-se equidistant, sense aconseguir-ho de l'enfrontament entre el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i les forces d'Ordre Public de la Generalitat, d'una banda, i la Confederació Nacional del Treball (CNT) i el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), de l'altra. Les conseqüencies de l'enfruntament foren, entre altres, la pèrdua de poder de la Generalitat i un augment del poder del PSUC.

Jose Sanchez Cervelló
Catedratic d'Història Contemporànea
de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona
ARA.CAT  22 de juliol de 2011