dimarts, 5 de juliol del 2011

Mosquits


Mosquit Tigre
MOSQUITS ENCANTADORS
Sabies que els mosquits són uns insectes molt antics? Van aparèixer fa uns 200 milions d'anys. Això ho sabem perquè alguns van quedar atrapats en gotes de resina, es van fossilitzar i ara els podem estudiar.
Al món hi ha unes 3.000 espècies de mosquits. A Catalunya hi va arribar el mosquit tigre fa uns 5 anys i en algunes zones s'ha quedat a viure, potser per sempre! Les sebes picades són, buff, grosses! Els mosquits són uns animals ben simpàtics, però nosaltres els humans només ens fixem en les seves picades. Però no se si sabeu que només piquen les femelles, i ho fan perquè necessiten les proteïnes de la sang de les seves víctimes per formar els ous.
Una vegada formats, la femella haurà de cercar un lloc on hi hagi aigua estancada per fer-hi la posta. Les larves de mosquit són aquàtiques i s'alimenten de bacteris i de microalgues.
Per localitzar les seves víctimes, el mosquit disposa d'uns sensors de co2, el gas que deixem anar quan respirem, i amb d'uns sensors tèrmics que detecten les zones més calentes de la pell, que és on trobarar més sang. quan ha decidit on picarà, el mosquit femella hi clava la trompa i xucla gairabé 3 mil-ligrams de sang en un parell de minuts! Ostres! una veocitat com la meva quan bec orxata am palleta!.
La coïssor de reacció a la picada no apareix fins al cap d'uns tres minuts.
Si no fos pels ocells, els ratpenats, les libèl-lules i altres animals que se'ls mengen, viuríem envoltats de mosquits. Seria tant bonic com sentir la seva música constantment!
Sabies que una família d'oranetes de dos adults i 5 pollets poden menjar-se uns 8.000 mosquits al dia?