dijous, 14 de juliol del 2011

VA DE XINXES.

LES XINXES AUGMENTEN UN 25% EN TRES ANYS

PETITA, PACIENT I SILENCIOSA, ESPERA LA NIT PER SORTIR A XUCLAR
Les xinxes son insectes petits, que fan uns 5,5 mil-limetres de llarc i són prims com un full de paper. S'alimenten xuclant fluids com la sang humana, el seu aliment preferit. Durant el dia s'amaguen a les esquerdes del terra, les catifes, les parets, els marcs, les escletxes de la tele o les costures del llit. De nit, surten del seu amagatall, que pot estar lluny del seu objectiu: un éser humà. Però hi arriben perquè es guien per la temperatura corporal de la persona adormida i el diòxid de carboni que exhala quan respira. Antigament se les combatia amb un insecticida, el DDT, actualment prohibit perquè és dolent per a la salut - és altament cancerigen -com han demostrat molts estudis. De fet encara que es va prohibir als anys 70, el seu poder persitent fa que avui dia encara s'entrobin restes arreu, fins i tot en mostres de sang de persones . 
N'hi ha als hotels de cinc estrelles . I tambe als catres calents  dels anomenats pisos pastera . No fan distincions socials . A Catalunya , les xinxes han augmentat un 25% , segons dades de l'Asociació d'Empreses de Control de Plagues de Catalunya (ADEPAP)." El brot es va començar a localitzar als Estats Units i al Canadà als pricipis del 2000 " , explica Joan Solanes , president de l'ADEPAP. El primer pais europeu afectat va ser Alemanya ,el 2004 . A Catalunya , l'augment s'observa des de fa uns cinc anys . Es creu que la causa és l'augment en el transit de viatgers amb aquests països i amb d'altres on les xinxes mai han desaparegut. "Per això les trobem tan en els hotels on dormen els executius que viatgen comtinuament com a les maletes d'altres persones que venen de fora ", exemplifica Albert Ponjoan, expresident de l'ADEPAP i director d'una empresa del sector . 
La plaga de xinxes ha provocat una autèntica alarma a Nova York, fins al punt que la industria turistica s'ha mostrat preocupada per la mala reputació que està adquirint la ciutat.