diumenge, 18 de setembre del 2011

La Geria (Lanzarote)

VINYES, VEREMA  I  RAÏM


El paisatge natural de La Geria es caracteritza pel cultiu de vinyes en clots excavats en els cendres volcàniques, alguns amb més de 3 metres de profunditat i més de 8 metres de diàmetre cadascun. Aquests, estan envoltats d'un petit mur semi circular de pedra volcànica que protegeix la vinya del vent i evita en alguna mesura  l'entrada de la sorra en el forat per l'acció dels vents del nord-est (vents Alisis). Estan coberts de rofe (cendra volcànica) que evita l'evaporació de l'aigua.


La vinya tradicional que trovem és la Malvasía, la qual ens ofereix un bon i particular raïm blanc, es troba plantada en forma de peu  franco, en un terreny exempt de filogera. A causa dels vaixos tractaments fitosanitaris el cultiu i elavoració de vi són totalment ecològics.


La Geria, el rendiment per hectàrea no supera els 1.500 kg/hectàrea a causa del nombre de vides/m2 motivat per la gran superfície ocupada pels forats encara que la mitjana de kg per cep és aproximadament de 25 kg.


A finals de juliol s'inicia la verema a l'illa, sent aquesta la primera de tota Europa. La verema es realitza de forma manual davant la imposibilitat d'introduir qualsevol tipus de maquinària en les finques per l'orografía del terreny.

-La Geria: És una zona de l'illa de Lanzarote coneguda per la singularitat del seu paisatge volcànic.

*Filogera : Insecte semblant al pulgó i que en poc tems aniquila les vinyes d'una comarca.